Vi bruger Cookies!     

         
 X     
muis

Sider om Islam og PolitikAbu Musab al Zarqawi

 

Jeg giver i denne beretning en kort beskrivelse af Abu Musab al Zarqawi, der var terrorlederen Osama Bin Ladens højre hånd.

 

 

                                                                                                       

    

      1.)  Ungdommen

      2.)  Fundamentalistisk muslim

      3.)  15 års fængsel

      4.)  Kong Hussein dør

      5.)  Henrettelserne

      6.)  25. mio. dollar for pågribelse

      7.) Drabet på Zarqari

      8.). Reaktioner fra Vesten

      9.)  Zarqawis afløser

 

 

 

 

    Abu Musab al Zarqawi 1966-2006

 

 

1. UNGDOMMEN

 

Abu Musab al Zarqawi blev født 20. oktober 1966 i Jordan.

Han er oprindelig født under navnet Ahmed al Khalaila, men tog navneforandring under sine ophold i Afghanistan.

Han voksede op i den jordanske by Zaka i et af de mest fattige kvarterer.

Byen er en støvet, snavset og fattig industriby, der er kendt i Jordan for omfattende kriminalitet, og som hovedsæde for det sunnimuslimske salafisme (1..).

Ahmed viste altid sin far og mor stor respekt, som man skal i den muslimske verden. Han kyssede dem blandt andet på hånden når de sås, og han behandlede sine mindre søskende rigtigt godt.

Inden døre var han en ”engel”, mens han udendørs bestemt ikke var det. Han skulkede ret ofte fra skole, for at spille fodbold i nabolaget, men disse fodboldkampe udviklede sig næsten altid i store slagsmål, hvor Ahmed bankede de mindre børn, hvilket fik flere naboer til at klage til hans forældre.

 

Ahmeds far var chef for vedligeholdelseskontoret på Zaka rådhus, så selvom familien al Khalaila var fattige, var den alligevel respekteret i hjembyen.

 

Ahmed kom dog i Gymnasiet, men droppede hurtigt ud, inden han nåede at få sin eksamen.

Faderen skaffede ham et job på rådhuset, men dette job varede ikke ret længe, han blev simpelthen fyret på grund af for meget pjæk.

 

Han begyndte omkring 20 års alderen at gå med berygtede bander i hans hjemby, og banden havde blandt andet det formål, at presse forretningsdrivende og andre til at aflevere penge og diverse mod trusler om vold.

 

På det tidspunkt var Ahmed ikke religiøs, snarere tværtimod.

Han kom sjældent i moskeerne til de daglige 5 bønner, han var faktisk totalt imod stort set alle muslimske regler, da han både drak alkohol, røg hash og lod sig tatovere.

Han lod sig tatovere et anker, en slange, en skorpion, samt en tekst hvor der stod: ”Jeg elsker dig mor”.

 

 

1”¦ Salafisme= Salafister er tilhængere af en bevægelse indenfor Sunni-islam, også kendt som Wahabisme. Det arabiske ord salaf betyder forgænger eller forfader.

Salafister hævder at repræsentere rendyrket islam, som blev praktiseret af de første tre generationer af muslimer.

 

 

 

2. FUNDAMENTALISTISK MUSLIM

 

 

Da Ahmed var 22 år gammel i 1988, kom han i et slagsmål, hvor knive var indblandet. Han blev anholdt og sat i fængsel.

I fængslet mødte han for første gang fundamentalistiske muslimer, der fortalte ham om ”Jihad” (hellig krig), altså den krig der blev ført i årerne 1979-1989 mellem Sovjet og Afghanistan.

Han lod sig kraftigt overbevise om, at værdien af denne tro islam i kraftig fundamentalistiske grad, var den helt rigtige.

 

Da Ahmed kom ud af fængslet, var han fuldstændigt forandret. Han forlangte at kvinderne i hans hjem, ikke blot som før, bare gik med tørklæde på.

Næ, nej, de skulle gå helt tildækket, samt bære handsker, så ingen kunne se deres hud.

 

Men det var bestemt ikke det eneste tiltag Ahmed gjorde sig efter fængselsopholdet. Han begyndte at stå op tidligt om morgenen for at bede morgenbøn. Han vækkede sågar alle de andre i familien, for at de også kunne være med til den tidlige morgenbøn.

 

Hans tatoveringer som han fik tidligere, skulle han have ladet brænde væk med svovlsyre, da tatoveringer er i strid med islam.

 

Han var begyndt at gå med nye ”venner" - nemlig en delegation fundamentalistiske muslimer.

 

I 1989, godt et år efter han blev løsladt fra fængslet, drog han til Afghanistan og deltog i religiøse træningslejre med henblik på at deltage i krigen mellem Sovjet og Afghanistan, men han var lidt for sent på den, da den krig jo sluttede i 1989.

 

Da han så indså, at i den krig kunne han jo ikke deltage, begyndte han at interessere sig for andre arabere, der havde deltaget i krigen. Han besøgte dem, for blandt andet at høre om deres personlige heltedåd i den godt 10 årige lange krig.

 

Ahmed al Khalaila skiftede her navn til Abu Musab al Zarqawi.

Navnet Musab han fik, henviser til hjembyen Abu Musab, der betyder ”Musabs far”, hvilket er en almindelig hædersbetegnelse i den arabiske verden, men det usædvanlige er, at Abu Musab al Zarqawi IKKE har taget navnet efter hans ældste søn, som man som regel gør, hvis man skifter navn, men efter hans yngste søn Musab.

Zarqawi fik i alt 3 sønner.

 

 

 

Zarqawi blev fundtamilistisk muslim under et fængselsophold.

 

 

3. 15 ÅRS FÆNGSEL

 

Han blev i Afghanistans træningslejre i godt 3 år, og i 1992 vendte han så tilbage til Jordan, og i marts 1993 blev han på ny arresteret, men denne gang for at have skjult et større lager våben og bomber i sit hjem.

Disse våben skulle have været brugt til at føre en stor aktion mod jøderne, på den anden side af Jordanfloden.

Zarwari blev denne gang idømt 15 års fængsel.

 

I fængslet blev han ret hurtig en af dem vi kalder ”stærk fange”, og kom i hierarkiets top.

Zarwari sad fortrinsvis blandt politiske fanger.

Han og andre i ”toppen” besluttede at det fælles tv apparat kun måtte vise nyheder, ellers stod det uberørt hen med et tæppe over.

 

Han sørgede for, at alt den mad fangerne fik fra familie venner og slægtninge, blev ligeligt fordelt mellem alle fangerne.

 

I fængslet brugte han også tiden på virkelig nærstudere koranen, idet han lærte sig selv 6.236 vers, de sidste 380 kunne han i forvejen, og dermed blev han faktisk imam i fængslet, hvor alle skulle være med til bøn 5 gange om dagen, han lavede simpelthen en slags ”folkeforførelse” af de andre fanger.

 

 

 

 

4. KONG HUSSEIN DØR”¦

 

 

Den 7. februar 1999 døde Kong Hussein (1”¦) af Jordan, efter hele 47 års regeringstid.

Den nye konge Abdullah II bin Hussein udfærdene en ny lov, da han blev konge.

Det betød at Zarqawi i stedet allerede kom ud af fængslet efter ca. 7 års afsoning.

 

I 1999 rejste han så igen til Afghanistan, hvor han mødte Al Quida lederen Osama Bin Laden, og efter nogle møder mellem de to, gav han Zarqawi lov til at oprette sin egen terrortræningslejr.

 

I begyndelsen af år 2000 rejste han så til Pakistan, men kort tid efter blev han eftersøgt af de Jordanske myndigheder, for medvirken til en plan om, at springe hoteller og turistmål i luften i Jordan.

 

 

 

5. HENRETTELSERNE

 

Desuden har gruppen stået bag de henrettelser, der med start den 18. juni 2004 henrettede vestlige gidsler for åben TV skærm.

Det var bla. det amerikanske gidsel Paul Marshall Johnson, der som den første blev henrettet, efter Zarqawi og hans folk havde givet en frist på 72 timer til at løslade alle tilfangetagende Al Quida fanger.

Da dette ikke skete fuldbyrdede de deres plan, ved at de simpelthen huggede hovedet af ham, og iklædte liget en orange dragt, der svarede til de dragter de muslimske fanger på den amerikanske fangelejr Guantanamo-basen har på.

Hans lig og hoved blev for at fuldende ydmygelsen smidt ca. 40 km. nordøst for Saudi-Arabiens hovedstad Riyadh, hvor det afhuggede hoved lå på selve ryggen af liget.

 

Det lykkedes ikke hele 15.000 frivillige at opspore, hvor Al Quida og Zarqawi havde gemt Johnson, og til den arabiske tv station Al. Arabiya hævdede lederen af Al Qaida i Saudi Arabien Abdel Aziz Muqrin:

 

”Vi gav jer en tidsfrist, den overholdt  I ikke, og det var hvad vi lovede at gøre. Den ugudelige fik en fair behandling, han fik lov at føle, hvad muslimer længe har følt fra Apaches helikopternes kugler og missiler”.

(Den halshuggede Paul Johnson var ansat af Lockheed Martin til at vedligeholde militærudstyr herunder primært helikoptere).

 

 

 

 

6.  25. MIO. DOLLAR FOR PÅGRIBELSE

 

 

Zarqawi var indtil sin død i juni 2006 på samme ”bonusniveau” vedrørende en pågribelse som Osama Bin Laden.

Dusøren var på et tidspunkt på hele 25 mio. dollar for oplysninger, der kunne føre til hans pågribelse.

 

Vestlige Efterretningstjenester anklagede også Zarqawi, for at have stået bag de to store bombeattentater i henholdsvis Tyrkiet i december 2003, samt i Casablanca i Marokko i maj 2003.

 

Zarqawis gruppe, der kaldte sig for ”Monoteisme og Hellig Krig” svor i efteråret 2004 Osama Bin Laden ”evigt troskab”, og da det var en realitet blev gruppen en ”ægte” Al Quada gruppe.

 

Gruppen ”Monoteisme” har via militante hjemmesider taget skylden for mange af terrorangrebene i Irak, deriblandt irakiske politistationer og amerikanske styrker, samt ikke mindst F.N.s hovedkvarter i Bagdad i 2003.

 

Zarqawi fik også beskyldninger for, at have været medvirkende i en plan om at detonere en kemisk bombe i Jordans hovedstad Amman i 2004, hvor hele 80.000 mennesker KUNNE være blevet dræbt, hvis de Jordanske myndigheder ikke havde afsløret planen i tide.

 

Vestlige efterretningstjenester i bla. Tyskland, Storbritannien samt Frankrig, mener også han havde en finger med i planlagte attentater i disse lande - Om han havde blandet sig i terrorangrebet i London i 2005 er dog uvist.

 

 

 

 

 

7. DRABET PÅ ZARQAWI

 

 

Onsdag den 7. juni 2006 blev Zarqawi så dræbt efter et amerikansk luftangreb, mod hans hus i den irakiske by Beqouba, nordøst for Bagdad. Det skete  efter flere års jagt på den ekstreme terrorleder.

Iraks Premierminister Nuri al Aaliki sagde efterfølgende på et pressemøde, der bla var flankeret af Iraks ambassadør Zalmag Khalilzad, samt den øverstkommanderende for kolliationsstyrkerne i Irak Genaral George:

 

”Dette er en besked til alle dem,  der bruger vold, drab og ødelæggelse for at forpeste livet i Irak om at tænke sig om, før det er for sent.  Enhver der forsøger at efterligne Zarqawi vil blive dræbt” sagde Premierministeren.

 

En interneterklæring fra den næstkommanderende i Al Quida i Irak skrev på hjemmesiden:

”Vores leders død er liv for os, det vil blot øge vor ihærdighed i den vestlige krig”.

 

 

 

Zarqawi blev dræbt af et amerikansk luftangreb over Irak

 

 

8. REAKTIONER FRA VESTEN

 

Talsmand Tony Snow fra Det Hvide Hus i Washington efter orienteringen om Zarqawis død,

på vegne af præsident George Bush:

”Zarqawi er død, men den vanskelige og nødvendige mission i Irak fortsætter. Vi kan forvente at terroristerne og oprørsstyrkerne fortsætter uden ham, vi kan forvente at den sekteriske vold fortsætter”.

 

EU formand Jose Manuel Barroso (2”¦):

”Det er et stort nederlag for Al quida”

 

Natos generalsekretær Japp de Hoop Scheffer havde kommentaren:

”Den mand havde blod på sine hænder, så jeg tror ikke jeg overdriver når jeg siger, at han ikke vil blive savnet”.

 

Danmarks Forsvarsminister Søren Gade (V) (3”¦)

”Det er fint, man får fat på en der står bag angrebene i Irak, men man skal ikke overdrive betydningen, der kommer bare en anden”.

 

 

                                                                             

  Jose Manuel Barroso: ”Det er et stort nederlag for

 Al Quida”

 

 

                                                                             

 

9. ZARQAWIS AFLØSER

 

Ganske få dage efter Zarqawis død, udnævnte Al Quida i Irak hans afløser på posten.

 

Det blev den totalt ukendte, Abu Hamza al Muhajer, der overtog posten som leder for Al Quida i Irak.

 

Der var såmænd heller ikke gået mere end en 8-9 dage efter udnævensen af Abu Hamza al Muhajer, før han personligt havde skåret hovedet af to tilfangetagende amerikanske soldater.

Kristian Menchaca og Thomas Tucker, der begge var menige i den amerikanske hær, blev fundet døde og ligene stærkt maltrakteret i udkanten af Bagdad.

På Al Quidas hjemmeside skrev man om de to henrettelser:

 

”Allah den almægtige, har begunstiget Abu Hamza Muhajer med fuldførelse af dommen”.

 

 

1”¦ Kong Hussein af Jordan.

       Født 14. november 1935

       Død 1999

       Blev udråbt til Konge af Jordan den 2. maj 1953.

 

 

2”¦ Jose Manuel Barroso

       Født 23. marts 1956 i Lissabon i Portugal

       Jurastuderende

      Konservativ leder siden 1999 i Portugal

      Premierminister i Portugal siden 6. april 2002

      EU Kommunitionens formand siden 29. juni 2004.

     

 

3”¦ Søren Gade

       Venstre

       Født 1963

       Næstformand for folketingets forsvarsudvalg fra 2001- 2004

       Forsvarsminister fra 24. april 2004- 2010

 

 

Kilder: Thomas Heine og Klaus Justensen  JP.

Torben Ruus / Bo Elkjær og Hans Chr, Nilson  Ekstra Bladet

Tak til Gitte A. og Claus R. for rettelser også i denne beretning.. 


 

 Besøg  
233532