Vi bruger Cookies!     

         
 X     
muis

Sider om Islam og Politik


SALMAN RUSHDIE

 

 

 

1.) Indledning

2.) Altid omgivet af smukke kvinder

3.) Fatwaen

4.) Salman Rushdies besøg i Danmark

5.) Det andet besøg i Danmark

     5.b.) Det tredie besøg i Danmark

6.) Slået til Ridder af Dronning Elisabeth

7.) Islamisk ballade over adlingen

8.) Salman Rushdie forsvarer Hirsi Ali

9.) Persongalleri og kilder

 

 

 

 

 

1.  INDLEDNING

 

I denne meget korte beretning skal vi se på den indiske forfatter Salman Rushdie. Salman Rushdie blev nok mest kendt i verden, da han sidst i 1980erne udgav bogen "De sataniske vers".

Med "De sataniske vers pådrog Rushdie sig en stor muslimsk vrede, først i Storbritannien, og siden verden over. Præstestyret i Iran under Khomeini udstedte en fatwa mod ham i 1989.

 

 

Salman Rushdie er født i Bombay i Indien 19. juni 1947, og er søn af en succesfuld velhavende muslimsk forretningsmand. 

Salman Rushdie blev tidligt sendt til England, for bl.a. at blive uddannet på den eksklusive engelske privatskole Rugby School og siden på Kings College i Cambridge for at få de bedste uddannelser man kunne købe for penge. Han er aldrig vendt tilbage til Indien.

 

Salman Rushdies dobbelte baggrund, fra det eksotiske krydrede Bombay, flettet ind i den vestlige intellektuel dannelse, det er Salman Rushdies kendetegn.

Salman Rushdie er en af de største forfattere. Han var også allerede verdensstjerne, før den ulykkelige sag om den fatwa, der blev til efter udgivelsen af ”De sataniske vers” i 1988.

 

De sataniske vers er betegnelsen på nogle vers Profeten Muhammed (570-632) modtog i Mekka, og tilsyneladende gjorde det muligt at anerkende de præ-islamistisk guder al-Lat, al Manat og al- Uzza.. som en slags halvguder.

De sataniske vers er som nævnt, også titlen på den bog som Salman Rushdie skrev.

Romanen der i litterær form bruger den islamiske overleverings omtale af de oprindelige sataniske vers vakte voldsom uro i den islamiske verden.

 

I begyndelsen af år 2000 brød Salman Rushdie op fra England for at bosætte sig i USA. Han lod sig på daværende tidspunkt sig skille fra sin tredje kone, Elisabeth West, til fordel for den purung skuespillerinde Padma Lakshmi. 

 

 

 

Salman Rushdies ”De sataniske vers”

 

 

 

2. ALTID OMGIVET AF SMUKKE KVINDER

 

Salman Rushdie har været gift i alt fire gange.

Hans første kone var Clarissa Luard, som han giftede sig med i 1976. Dette ægteskab varede til 1987. De fik sønnen Zafir sammen.

Hans anden kone var den amerikanske forfatter Marianne Wiggins. De blev gift i 1988, og skilt igen i 1993.

Rushdies tredje kone blev Elizabeth West, og i 1999 fik de sammen en søn. Parret blev skilt igen i 2004, til fordel for den purung skuespillerinde Padma Lakshmi, (8..)  De giftede sig i 2004 og fik bad om skilsmisse igen i 2007, fra 2008 sås han en del med den purunge indiske model Riya Sen, (10..) men de sagde begge de bare havde et alm. venskab.

 

 

Rushdie med sin 3 kone Elisabeth West

 

Rushdie med sin fjerde kone Padma Lakshmi

 

 

Rushdies "ven" Reya Sen 

 

3.  FATWAEN

 

I bogen som Salman Rushdie udgav, lader han bl.a. Profeten Muhammed skrive koranen på egen hånd, men bogen rummer dog ubeskriveligt langt mere en dette fatale træk som udløste en fatwa.

 

Fatwaen mod Salman Rushdie blev afsagt af ayatollah Khomeini, der med råd fra en muslimsk retslærd, vurderede at man skulle udstede en dødsdom mod forfatteren.

Fatwaen Khomeini havde udsendt gjorde det til enhvers muslims pligt at slå "kætteren" Salman Rushdie ihjel.

Den der slog/slår Salman Rushdie ihjel ender som martyr i Paradis sagde Khomeini.

 

Salman Rushdie kommenterede selv fatwaen samme dag den blev udstedt:

"Det er ikke sandt, at denne bog er blasfemisk og vendt mod islam. jeg tvivler meget på, at Khomeini eller nogen anden i Iran har læst den eller har læst mere end udvalgte afsnit uden for sammenhængen".

 

Salman Rushdie fik konstant politibeskyttelse, og måtte senere gå under jorden, efter fatwaen, han levede dog derefter i Londons litterære jetset.

Den engelske efterretningstjeneste flyttede ham gennem årene fra den ene adresse til den anden, de tilbød ham bl.a. et nyt ansigt gennem en plastikkirurg, men det afslog Rushdie, der mente ”Man kan ikke være forfatter længere, hvis man er en anden”

 

I mange byer verden over, lavede rasende muslimer offentlige bål af bogen på gader og stræder.

 

Først den 24. september 1998 trak Iran officielt sin fatwa (dødsdom), over Salman Rushdie tilbage.

 

 

En fatwa er ikke kun en dødsdom, men en kendelse udstedt af en autoritet indenfor islam, eller en med tilknytning til den islamiske verdensliga. De udsender løbende Fatwaer om aktuelle religiøse anvisninger, om hvordan muslimer skal forholde sig til konkrete og aktuelle spørgsmål.

Det kan eksempelvis også handle om, at det kun er tilladt for kvinder at køre bil, hvis hun kan ride på et HUNkøns-æsel, eller kvinders brug af make-up. Det er tilladt for en kvinde at have make up på sine øjne foran sin mand. Men i forhold til fremmed mænd, er det ikke tilladt for hende at dække sine øjne bag farvet make up.

 

Nogle eksperter anser den stigende brug af fatwaerne til politiske budskaber, som forsøg fra de islamiske lærde, i at fastholde autoritet i et stadig stadigt mere moderne muslimsk samfund, hvor mange muslimer ikke længere har det store behov for de religiøse råd, men selv kan læse sig frem til det i koranen.

 

I kølvandet på fatwaen mod Salman Rushdie, opgav det amerikanske forlag Random House at udgive bogen "The Jewel of Madina", der handlede om Profeten Muhammeds barnehustru Aisha, efter en amerikansk professor havde advaret om, at bogen ville vække ligeså stor vrede i muslimske kredse som, Salman Rushdies vers og den danske Muhammedsag.

 

(Læs om Muhammedsagen her)

 

 

Ifølge forfatteren og litteraturkritikeren Mette Winge (1...) er der en forskel på den danske Muhammedsag og Rushdiesagen.

"De sataniske vers blev ikke skrevet for at provokere nogen. Det var et stort mangfoldigt digterværk. Man kan sige, at når man skærer det hele væk, handler begge dele om ytringsfrihed. Men den skal behandles med ynde og omhu"

 

 

Mange år senere udviklede man et computerspil der hedder "The Stressful Life of Salman Rushdie and Implementation on his Verdict", simpelthen et spil, der skal lære den nye generation ikke at glemme den synd de mener Rushdie havde begået.

Spillet blev præsenteret på en international computermesse i Teheran i 2012.

Spillet, der har været forsinket mange gange, formodes nu at blive lavet. Første skridt til projektet blev taget i 2009, da studenterorganisation udskrev en konkurrence om den bedste spil-scenarie til Rushdie-spillet.

Hvad historien i spillet handler om i detaljer, er i skrivende stund (September 2012) endnu holdt tæt ind til kroppen, men det er oplyst at brugere af spillet får mulighed for at eksekvere Khomeinis dødsdom over forfatteren.

 

 

 

Ayatollah Khomeini, der udstedte en Fatwa mod Salman Rushdie i 1989 

 

 

4.  SALMAN RUSHDIES BESØG I DANMARK.

 

I 1992 blev tidligere statsminister Anker Jørgensen (7..) ringet op, at en meget hemmelighedsfuld præsident for den internationale forfatterorganisation PEN Niels Barfoed.(9..)  Han fortalte Anker Jørgensen, at man snart ville få besøg af Salman Rushdie, og om bla. Anker havde lyst til at møde ham.

Salman Rushdie skulle dels i al hemmelighed mødes med en række kulturpersonligheder, dels holde pressemøde, hvor han åbent fortalte om hans situation. Der var bare det problem den danske regering ikke ville mødes med Rushdie. Man har givetvis tænkt på de diplomatiske forbindelser til Iran, og ikke mindst salget af fetaost.

Anker Jørgensens rolle i den forbindelse var som en slags erstatning for "det officielle Danmark".

Anker Jørgensen blev hentet af politiet, som kørte ham ud til en lystbådehavn, hvor en båd ventede, hvori Salman Rushdie befandt sig, og derfra sejlede de ud på Øresund, til en stor skonnert, hvor der under dækket blev afholdt et pressemøde under ledelse af Niels Barfod

 

 

DET ANDET BESØG....

 

 

Salman Rushdies berømmelse her i Danmark var hans offentlige optræden på ”Arken” i Ishøj i 1996 ved overrækkelsen af EU's ”Aristeion-Pris (1.) ”.

 

Daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (2...) havde aftalt at møde Rushdie, men aflyste fordi, der på et møde i regeringens sikkerhedsudvalg var blevet besluttet at aflyse besøget, fordi efterretningstjenestens folk ikke kunne garantere for Salman Rushdies sikkerhed.

 

Salman Rushdie mente ikke, der havde været nogen specifik trussel mod hans liv. ”Det ville den britiske efterretningstjeneste have orienteret mig om, det har de gjort tidligere ” sagde han. Salman Rushdie blev ”sur” over aflysningen, fordi den kom til ham med 3 ugers forsinkelse, fordi en departmentchef i statsministeriet efter sigende var taget på sølvbryllupsrejse. 

 

  Det var hans opfattelse at hvis de danske myndigheder mente der var en trussel, så var det en fejlvurdering på baggrund af overvurderingen af risikoen.

”Selv om der havde været en reel trussel- så burde man aldrig have aflyst” sagde han.

Sagen eksploderer i medierne---sågar den engelske avis >”The Times” overskrift lyder ”KUJON-DANMARK” og sagen rullede.

 

På et møde 3. november 1996 beslutter statsministeren i samråd med Udenrigsminister Niels Helveg Pedersen, (R), Justitsminister Bjørn Vest (S), og forsvarsminister Hans Hækkerup (S), de respektive departementschefer samt repræsentanter fra politiet at Salman Rushdie skulle have en officiel dansk undskyldning.

Forinden havde der imidlertid været en heftig diskussion, om hvorvidt man åbent skulle gå ud og sige at der vitterligt havde ligget en konkret trusselsvurdering, som baggrund for aflysningen.

---Det blev sådan--- med modstand fra Justitsministerens departementschef, der mente man brød fortroligheden om sikkerhedsspørgsmål.

 

På pressemødet senere giver Poul Nyrup Rasmussen på Danmarks vegne personligt Salman Rushdie en undskyldning, for en forkert beslutning, manglende information og bureaukratiske fumlerier fra den danske regerings side.

Som Nyrup udtrykte det havde den forløbne uge været...."The most horrible week in my long political career"

Nyrup lovede, at finde en dato til et nyt besøg.

Salman Rushdie, der var meget glad over at modtage undskyldningen.

 

Det bliver 14. november Salman Rushdie alligevel kommer til Danmark.

På et møde i statsministeriet før den officielle del af besøget lover Salman Rushdie, Nyrup Rasmussen at han vil afstå kritik af regeringen på det efterfølgende pressemøde.

 

Det løfte holder han ikke””tværtimod””for mens Nyrup på pressemødet har svært at finde de rette ansigtsfolder folder Rushdie sig ud overfor pressen.

 

Han mener at Nyrup ---foresat ikke--- efter hans opfattelse, forstår hvad sagen egentlig drejer sig om - Nemlig at man aldrig bør vise svaghedstegn over for et præstestyre som det Iranske - Det mente Rushdie Danmark gjorde i forbindelse med det oprindelige planlagte besøg.

 

Efter pressemødet gav Rushdie udtryk for i en snæver kreds at ledsagere, sin uforbeholdne mening om den danske statsminister: ”Han er en mand uden gejst og føling, Jeg fatter ikke at en mand af den kaliber kan være regeringschef i noget europæisk land”

 

Da Rushdie senere blev spurgt om han ikke havde noget pænt at sige om den danske regering svarede han

 

”They serve a nice cup of tea”

 

Senere på natten, tog han, sammen med at par folk fra den Danske Rushdie-komite, og 4 sikkerhedsfolk til Cafe Promenaden på Frederiksberg. Og da det var den såkaldte J-dag, ---- den dag juleøllet kommer på gaden --- kom en Tuborg-lastbil op foran cafeen, og ud sprang søde nisse-piger i lårkort og blå tuborg-huer. En af huerne fik Salman Rushdie, som straks tog den på, og bad om en ekstra til at tage med hjem til hans børn, hvilket han selvfølgelig fik.

Over den plads Salman Rushdie sad, hænger i dag et billede af ham iført Tuborg-nissehue.

 

(1.)= Aristeion-Prisen er EU's Litteraturpris. Prisen uddeles for ” Et væsentligt bidrag til den europæiske litteratur” Prisen uddeles for første gang i 1990 og ophørte i 1999, med prisen fulgte 20.000 ECU.

I 1996 fik Salman Rushdie prisen for bogen ”Maurerens sidste suk” På Arken i Ishøj ved København.

 

Salman Rushdie med Tuborghue, på besøg i

Danmark i 1996.

 

5. DET TREDIE BESØG I DANMARK

 

I maj 2009, kom Salman Rushdie atter på besøg i Danmark. Denne gang var det Trykkefrihedsselskabet der havde inviteret.

Salman Rushdie var inviteret af selskabet, i anledning af hans bog "Fortryllelsen fra Firenze", en 367 siders lang roman der handler om, at vi alle bor på den samme jord og vi egentlig er langt mere ens end vi drømmer om.

Rushdie holdt sit foredrag i "Den sorte diamant i København, og kom også ind på andre ting end lige bogen.

Han mente bl.a. at de danske Muhammed-tegninger, skulle være trykt i alle verdens aviser.

 

"Enhver avis i verden burde have trykt Muhammed-tegningerne. Når volden sætter ind, er der ingen diskussion om det. Bøjer man sig for vold, fortsætter volden. Du siger ikke undskyld, og du lægger dig ikke ned".

 

 

6. SLÅET TIL RIDDER AF DRONNING ELISABETH

 

 

En stor anerkendelse i Storbritannien, er hvis man bliver "slået" til ridder, eller adlet, som det også hedder.

En adling er en måde den britiske regering anerkender en person, der har ydet et personligt bidrag til samfundet.

 

Alle kan blive indstillet til en adling, og den endelige afgørelse træffes af en komite på otte underkomiteer. Komiteen kan også selv komme med forslag til en kandidat.

Salman Rushdie blev indstillet i 2007 af den verdensomspændende forening af forfattere, International pen (1...).

Adlingen skete fordi Rushdie har skrevet en stribe store romaner, og modtaget adskillige af verdens priser for sine engelsksprogede værker, men adlingen er bestemt også et skulderklap, til ham fordi han havde fatwaen fra Irans ayatollah Khomeini hængende over hovedet, men den korte forklaring var for "Hans bidrag til litteraturen".

 

(1...) International Pen er en verdensomspændende forening af forfattere, der blev etableret i London i 1921 for at fremme venskab og intellektuelt samarbejde blandt forfattere.

 

Selve adlingen finder sted på dronningens fødselsdag hvert år, og der er faktisk ret mange der bliver adlet hvert år. Da Salmah Rushdie blev adlet var han een blandt 945 andre.

Andre kendte personligheder der er blevet adlet kan nævnes Bono fra U2, Elton John, Cliff Richard, samt fodboldspilleren Ryan Giggs.

 

 

 

7. ISLAMSK BALLADE OVER ADLINGEN

 

Adlingen af Salman Rushdie, fremdrog en massiv ballade blandt muslimer.

I både Storbritannien og Pakistan var der flere demonstrationer.

I Storbritannien havde formanden for Det Muslimske Råd beklaget beslutningen, som han mente "Kun kan skade Storbritanniens omdømme hos hundrede millioner muslimer"

 

I Pakistan har man en stor og indflydelsesrig gruppe af islamister, der presser regeringen i en langt mere islamistisk retning, end den er i forvejen.

Det er en kamp for regeringen, der helst vil fremstå på god fod med de vestlige lande.

 

I 2007 var der stor vrede fra islamiske kredse mod regeringen og ikke mindst Præsident Pervez Musharraf.

Ekspert i internationale Mellemøstlige lande Dr. Gareht Price, spekulerede om adlingen af Rushdie simpelthen var arrangeret af Storbritannien for at flytte fokus væk fra de demonstrationer der fandt sted i 2007, men det havde han alligevel ikke fantasi til at forestille sig.

 

I Islamabad udlovede 200 købmænd en dusør på ca. 200 mio. kr. for Rushdies hoved på et fad.

 

I Punjab sagde lederen af provinsens lokale parlament Chaudhry Mohammmad Afzar Sahi, at han personligt gerne ville dræbe forfatteren, hvis han fik muligheden, et budskab der blev gentaget i mange moskeer under den førstkommende fredagsbøn, sammen med at ” Storbritannien havde krænket alle verdens muslimer". Når budskabet ligefrem bliver taget op i fredagsbønnen er sagen alvorlig for muslimerne.

 

En pakistansk minister mente ligefrem af Rushdies æresbevisning retfærdiggjorde selvmordsbomber fra islamistisk side.

 

Al Quidas næstformand Ayman al Zahwahire bebudede, at der ville blive forberedt et "præcist svar" på briternes beslutning om at gøre Rushdie til "Sir" Rushdie.

(Læs om Ayman al Zahwahre Tryk her)

 

Den danske muslim og samfundsdebatør, Zubair Butt Hussain mente ikke at protesterne blandt muslimerne i både London og Pakistan, ville få en verdensomspændende  virkning, som f.eks muhammedsagen gjorde.

 

 

De sataniske vers udløste så megen vrede blandt muslimer i Indien, at Salman Rushdie selv i 2012, (Hele 24 år efter udgivelsen, og 5 år efter adlingen), måtte melde afbud til en af Indiens største litterære festival i Jaipur,  Festivalen har siden dens start i 2006 haft mere end 250 forfattere og berømte skribenter som deltagere hvert år.

Festivalen havde bl.a. i 2010 over 30.000 deltagere.

 

Man havde af kilder fået fortalt, at man frygtede muslimske ekstremister, ville være at finde på festivalen. Salman Rushdie havde af efterretningskilder i Maharashtra og Rajasthan fået oplyst at et evt. mord på ham ville blive godt betalt af Mumbais underverden. Derfor rejste han ikke til Jaipur.

 

"Men jeg har nogle tvivl om rigtigheden af denne efterretning. Men det  ville skabe problemer hvis jeg kom til festivalen. Både overfor min familie, publikum, kollegaer, og andre forfattere" sagde han.

 

Andre forfattere bakkede op om Salman Rushdie, idet forfatteren William Dalrymple, (3...), som også er en af festivalens arrangører, sagde at Salman Rushdies beslutning er "En stor tragedie".

 

Forfatteren Hari Kunzru (4...) mente det er en plet på Indiens internationale omdømme.

På litteraturfestivalen i 2012, læste han i øvrigt sammen med 3 andre forfattere Ruchir Joshi, (5...),  Jeet Thayil (6...) og Amitava Kumar (7...)  uddrag fra Salman Rushdies "De satanske vers", og risikerede dermed at blive anholdt.

Hari Kunzru sagde at man ikke gjorde det for at fornærme nogles religiøse følelser, men at man ville gøre opmærksom på en forfatter, som flere grupper af muslimer havde gjort tavs ved simple dødstrusler.

 

 

 

 

8. SALMAN RUSHDIE FORSVARER AYAAN HIRSI ALI

 

I 2006  immigrerede den kendte islamkritiker Ayaan Hirsi Ali fra Holland til USA, fordi hun havde fået job på en tænketank i "staterne"

I den forbindelse har mange hollændere brokket sig over det netop var hollænderne der skulle stå for udgiften til Hirsi Alis livvagter i USA, og det gav en debat om emnet HVEM der egentlig skulle betale for Hirsi Alis livvagter. Den 1. oktober 2007 ville hollænderne ikke betale udgiften mere, og det fik bl.a. Salman Rushdie i skarpe vendinger på banen i debatten.

"Som det er nu, er regeringens beslutning direkte pervers. Skønt hollænderne har brokket sig over udgiften til at beskytte Hirsi Ali i USA, så koster det rent faktisk mere at beskytte hende i Holland, fordi risikoen er størst netop der".

 

"Den hollandske regering burde forstå, at der er en skandale under opsejling, og burde føle sig forpligtet til at yde Hirsi Ali den beskyttelse hun er blevet lovet"

Ifølge Rushdie har Hirsi Ali ca. en milliard fjender, i hele verden, der vil kunne genkende hendes ansigt.

 

Læs mere om Hirsi Ali tryk her

 

Et Salman Rushdie citat jeg gerne vil slutte denne lille beretning af med:

 

"Hvis du vil have et stille liv, så bliv hjemme, ti stille og bed fem gange om dagen. Hvis du vil leve i den moderne verden, må du tåle uenighed, dans og biografer. Jeg foretrækker snavset"

(Salman Rushdie 14/5 2009)

 

 

 9.)  PERSONGALLERI

 

1...Mette Winge

     Født 1937

     Forhenværende programchef på DR

     dr. phil

     Litteraturkritiker

     Forfatter

 

2. Poul Nyrup Rasmussen

    Født  1943

    Økonom i LO 1971 -1986

    Direktør i Lønmodtagernes dyrtidsfond 1986 - 1988

    Folketingsmedlem for Socialdemokratiet  1988 - 2004

    Statsminister 1993-2001

 

3. William Dalrymple

    Født 1965 i Skotland  

    Forfatter og historiker

    Medarrangør til Jaipur-Festivalen som startede i 2006

 

4.  Hari Kunzru

     Født 1969

    Forfatter og journalist

 

5. Ruchir Joshi

    Født 1960

    Indisk forfatter med historisk fiktion

 

6.  Jett Thayil

     Født 1959

     Indisk forfatter/digter og musiker

 

7. Anker Jørgensen

    Født 1922

    Statsminister i Danmark 1971-1973 og igen 1975 til 1982

    Formand for Socialdemokratiet   1972 - 1987

    Præsident for Nordisk Råd  i 1986 og 1991

8. Padma Lakshmi

    Født 1970

    Skuespillerinde

    Gift med Salman Rushdie fra 2004 til 2007

 

9... Niels Barfoed

      Født 1931

      Dansk litteraturkritiker

      Mag.art

     Præsident for Dansk PEN 1990 - 1997

 

10. Riya Sen

      Født 1981

      Indisk skuespillerinde og model

  

   

 

 

 

 

KILDER

 

Bøger

 

Jørgen Bæk Simonsen Islam-Leksikon

Kenen Malik Fra Fatwa til Jihad

Henrik Quortrup og Niels Lunde i Bogen ”Nyrup” s 320-321- 322-323-324-325-326-327-328

 

 

Andre kilder

 

 

 

Cafe Promenaden Frederiksberg

Sanne Gram Morgenavisen Jyllands-Posten 21/9 2008. (Fatwaer som politiske budskaber

Kristoffer Pinholt/Sanne Gram/Jens Grund/Peter Kronsted...Jyllands-Posten 2/3 2006 (Danske muslimer imod Rushdie)

Anders Raahauge Jyllands-Posten 12/11 2004- (Rushdies barske eventyr)

Susanne Svendsen Jyllands-Posten 10/10 2007 (Salman Rushdie til forsvar for Hirsi Ali)

Hari Kunzru Wikipida

www.dr.dk/Nyhederne (Rushdie er blevet til Sir. Salman)

Kristoffer Pinholt/Heide Plougsgaard Jyllands-Posten 23/7 2007 (Vrede mod Rushdie i Pakistan)

Marie Christine Madsen BT 3/7 2012 (Fatwaen var ikke nok: Nu kan du dræbe Salman Rushdie i Computerspil)

B.T. 21/6 2007 (Vrede over ridder Rushdie)

Gyldendal Den Store Danske (Salman Rushdie)

www. danske nyheder onsdag 13. november 1996



Opdateret 20/05/2014

Besøg  
233532